• Magyar
 • angol

Philament Electrical: Conductive

A Philament Electrical termékeket elsősorban az elektronikai- és autóiparban használják, ahol a nyomtatott tárgy elektrosztatikus feltöltődése károsíthatja a terméket. A Philament CONDUCTIVE, ESD vagy ANTISTATIC szálakból nyomtatott tárgyak a speciális szén- és vegyi adalékok miatt nem töltődnek fel elektrosztatikusan. Ezenkívül a por és a finom szennyeződés sem tapad a tárgyak felületére.

Elsősorban kísérleti úton lehet meghatározni, hogy melyik alkalmazáshoz melyik nyomtatószál felel meg a legjobban. Ez függ a tárgyak elektromos és mechanikai követelményeitől, valamint a 3D nyomtatási paraméterektől. A Philament Antistatic rendelkezik a legjobb mechanikai tulajdonságokkal, a leginkább hasonlít a standard PLA-hoz. A Philament Conductive a legridegebb, a vezetőképesség miatt alkalmazott nagy mennyiségű szén és szénszál miatt. A Philament ESD valahol a középső tartományban helyezkedik el.

A Philament Conductive megaohm nagyságrendű felületi ellenállást biztosít, de ez nagymértékben függ a nyomtatott tárgy méretétől és alakjától. Alapszabályként elmondható, ha magasabb a nyomtatási hőmérséklet, akkor a felületi ellenállás alacsonyabb.

A megfelelő nyomtatási eredmény érdekében 210-240 °C-os nyomtatási hőmérséklet, legalább 0,4 mm-es fúvóka és 60 mm/sec-nál nem magasabb nyomtatási sebesség javasolt. Asztal hőmérséklet 40-60 °C, általában bármilyen asztalfelület megfelelő, a kapton lapon a letapadás nagyon erős.

Törlés
Cikkszám: N/A Kategória:

Philament Electrical termékelőnyök

 • Megóv az elektrosztatikus feltöltődéstől
 • A PLA alapanyag kedvező tulajdonságai visszaköszönnek nyomtatáskor

A Philament Electrical nyomtatószálak különböző felületi ellenállást biztosítanak:

 • Philament Antistatic: viszonylag lassú töltéselvesztés
 • Philament ESD: a statikus töltések gyors kisülése
 • Philament Conductive: nagyon gyors töltésvesztés

Azt, hogy melyik alkalmazáshoz melyik nyomtatószál felel meg a legjobban, elsősorban kísérleti úton lehet meghatározni. Ez függ a tárgyak elektromos és mechanikai követelményeitől, valamint a 3D nyomtatási paraméterektől. A Philament Antistatic rendelkezik a legjobb mechanikai tulajdonságokkal, a leginkább hasonlít a standard PLA-hoz. A Philament Conductive a legridegebb, a vezetőképesség miatt alkalmazott nagy mennyiségű szén és szénszál miatt. A Philament ESD valahol a középső tartományban helyezkedik el, az ESD szabványokban előírtaknak megfelelő vezetőképesség, jó mechanikai tulajdonság.

A Philament ESD és Conductive az alkalmazott szén miatt fekete színű. A Philament Antistatic eredetileg fehéres, kristályos színű, a vevői igényeknek megfelelően azonban bármilyen színben gyártható.

Alkalmazási területek

 • Áramköri kártyák burkolatainak előállítására az elektronikai iparban és az ipari berendezésekben
 • Elektronikai iparban gyártott termékek védelmét szolgáló dobozok, tárolók, burkolatok nyomtatása
 • Elektromos közegben használt termékek borításának nyomtatása
 • Számítógépházak, nyomtatók, alkatrésztálcák, IC-tálcák
 • ESD biztos alkatrészek
 • Elektronikai alkatrészek, hordozószalagok és orsók, mechanikai szerelő jig

Kiszerelés

A terméket átlátszó műanyag csévére tekercselve hozzuk forgalomba. A Philament tekercseket műanyag zsugorfóliával zárjuk, majd egy környezetbarát kartondobozban helyezzük el, amit szintén zsugorfóliával borítunk.

 • Filament súly: 750 gramm
 • Csomagolt termék összsúlya: 1100 gramm
 • Cséve mérete: 200 mm x 55 mm
 • Cséve közepének átmérője: 52 mm
 • Doboz mérete: 218 x 205 x 76 mm

Philament PLA

A Philament PLA termékek abban különböznek a nyomtatószálak többségétől, hogy összetett (kompozit) anyagok. Az alap polimeren és a színezőanyagon túl a 3D nyomtatási folyamatot elősegítő, illetve a kész nyomtatott tárgy színét, mechanikai tulajdonságait módosító összetevőket (additívokat) is tartalmaznak. Ezek az összetevők többek között lehetnek különböző töltőanyagok (pl. gipsz), külső, belső csúsztatók, folyást befolyásoló adalékok.

Az összetevők speciális adagolásának köszönhetően egy “lágyabb” filament készült el, amellyel a megszokottnál sokkal könnyebben nyomtathatunk 3D tárgyakat, akár gyorsabban, illetve alacsonyabb hőmérsékleten is.

A leggyakrabban használt filamentekhez képest kisebb mértékű zsugorodása miatt a Philament szálakból nyomtatott termékek nem deformálódnak, ezért nincs szükség fűtött asztalra a nyomtatás során.

Az alapanyag beszerzéstől a termék előállításáig tartó szigorú minőségellenőrzésnek köszönhetően a Philament szálak egyenletes kereksége és a pontos szálátmérő kiváló minőséget eredményez a 3D nyomtatásban. A Philament nyomtatószálak az összes elterjedt asztali, FDM/ FFF technológián alapuló 3D nyomtatóban használhatók.

Technikai adatlap